Żywienie bydła

Cielęta i młodzież hodowlana

Krowy mleczne w okresie laktacji

Krowy mleczne w okresie zasuszania

Bydło opasowe

Cielęta


Krowy mleczne w okresie laktacji


Krowy mleczne w okresie zasuszania


Bydło opasowe

Efektywne żywienie to zdrowe i wydajne stado oraz wyższy przychód. Pomożemy Ci to osiągnąć!

 Wykorzystanie potencjału genetycznego zwierząt

Potencjał produkcyjny dorosłej krowy warunkuje się już od pierwszego dnia życia cieliczki i zależy od skutecznego odpoju siarą oraz zastosowanego programu odchowu przed i po odsadzeniu.

Wdrożenie naszego programu przyśpieszonego wzrostu (accelerated growth), skutkuje osiągnięciem imponujących przyrostów, przyśpieszeniem wieku pierwszego wycielenia oraz wyższą wydajnością dorosłych krów.

 Odpowiednia profilaktyka okołoporodowa

Około 80% zaburzeń chorobowych występuje we wczesnej laktacji i ma swój początek już w okresie zasuszenia. Proponujemy skuteczną profilaktykę okołoporodową, która spowoduje, że problemy związane z hipokalcemią, zatrzymaniem łożyska, małą ilością siary o niskiej jakości oraz słabym startem laktacji zostaną ograniczone do minimum. Po wprowadzeniu zaleceń widoczna jest również znaczna poprawa skuteczności inseminacji krów.

 Zdrowe stado i wysoka wydajność przez całą laktację

Precyzyjnie sformułowane dawki dla każdej z grup technologicznych powinny uwzględniać parametry dobrych jakościowo pasz objętościowych, dobrostan zwierząt oraz zarządzanie stadem.

Pomagamy na każdym z tych etapów oraz wskazujemy miejsca, których poprawa przyniesie znaczne korzyści.

 Indywidualne rozwiązania dla każdego stada

Każde stado jest inne, każda ferma jest wyjątkowa – rozumiemy to doskonale, dlatego oferujemy indywidualne podejście oraz rozwiązania szyte na miarę potrzeb.

W doradztwie skupiamy się na wykorzystaniu pasz własnych gospodarstwa. Następnie dobieramy materiały oraz dodatki paszowe konieczne do osiągnięcia wyznaczonych celów produkcyjnych.

Jeśli warunki fermy są specyficzne, staramy się proponować najlepsze z możliwych do zastosowania rozwiązań niestandardowych.

Konserwacja pasz oraz surowców paszowych

Prewencja zakażeń pałeczkami Salmonella spp., kontrola ilości bakterii z grupy Enteriobactericeae (np. Salmonella spp, E-coli) oraz grzybów pleśniowych w produkowanej paszy to czynniki warunkujące osiąganie dobrych wyników produkcyjnych przy akceptowalnym poziomie kosztów.

Od 2022 roku oferowany serwis żywieniowy wsparty jest najnowszymi raportami badania pasz w ramach umowy partnerskiej z Cumberland Valley Analytical Services z USA. Badania CVAS wykonywane są przez nasze laboratorium ETOS dla prób z obszaru Polski oraz z krajów ościennych.

Zobacz jak i z kim pracujemy